Oma kokemus: Keskittyminen kaikkeen tekemiseen on parantunut. Minulla ei ole vastaavia vaikeuksia kuin aiemmin. Olen alkanut ajatella paljon positiivisemmin hankalista ja ikävistä tilanteista. Ne eivät stressaa samoin kuin ennen.
Päämäärä: Lyhentää mielen harhailun aikaa ja pidentää meditaatiokohteeseen keskittymisen jaksoja
Esteet: Mielen harhailu, apinamieli, kärsimättömyys
Taidot: Spontaanin introspektiivisen taustahuomion vahvistaminen ja keskittymiskyvyn parantaminen. Kun mieli spontaanisti alkaa ajatella muuta, tuodaan se lempeästi takaisin meditaatiokohteeseen.
Hallinta: Tarkkaavaisuus pysyy meditaatiokohteessa minuutteja ja mielen harhailut taas kestävät vain sekunteja.
Toisessa vaiheessa kerrotaan esimerkein, miten tuoda havainnointi takaisin meditaatiokohteeseen mielen harhaillessa. Tämän jälkeen esitellään erilaisia tekniikoita, miten vahvistaa keskittymistä hengitykseen. Kirjailija opastaa eri tekniikoita niin visuaalisten, kineettisten kuin rationaalisten ihmisten kohdalla. Jokaiselle löytyy oma tekniikka ja niitä voi myös käyttää ristiin halutessaan. Kirjaimellisesti mielikuvaharjoittelua, kohteena oma mieli.
Spontaani introspektiivisen taustahuomion vahvistaminen tarkoittaa ”aha”-elämyksen arvostamista ja keskittymisen tuomista takaisin lempeästi. Kirjailija kertoo, että jos rankaisemme itseämme ja pakotamme mielemme väkisin kohteeseen harhailun jälkeen, ei meditaatiotaitomme kehity. Vaikka alitajuntamme ei ole tietoisuuden piirissä, niin positiivisuuden kautta ehdollistuminen auttaa tässäkin. Kun huomaamme, että ajattelemme jotain muuta, pitää kiittää itseä ja olla iloinen, että ajatteli kyseistä asiaa. Sitten iloita siitä, että ymmärrän nyt taas keskittyä nenänpäähäni. Pikkuhiljaa positiivisuuden kautta, meidän tiedostamaton mielemme ehdollistuu itsestään palaamaan aina nopeammin meditaatiokohteeseen (nenänpäähän). Rankaisemalla ja piiskaamalla itseä, näin ei käy.
Positiivisuuden kautta ehdollistaminen oikeastaan huvitti minua. Kehua nyt itse itseäni mielessäni, kun ajatus harhaiee. Mutta se toimi! Tiesin muutenkin psykologiasta, että negatiivisuuden kautta ei oppi mene yleensä perille. Positiivisuuden kautta esimerkiksi lapsen kasvatus on paljon tehokkaampaa (ja mielekkäämpää kaikille). Nyt kun sain omakohtaisen kokemuksen, miten ihan muutamassa viikossa voi vaikuttaa omaan tiedostamattomaan osaani – pelkästään kääntämällä asiat iloksi – se muutti taas kerran ajattelutapaani. Minun on paljon helpompi soveltaa ”posin kautta” ajattelutapaa kaikessa muussakin elämässäni.
Vielä tärkeämpi oppi oli keskittyminen. Kun olen harjoitellut silmät kiinni keskittymään, niin se on huomattavasti helpompaa silmät auki tehden jotain asiaa. Jos aiemmin on ollut vaikea keskittyä tehtävään tai palaveriin, niin oman mielen myrskyn keskellä harjoittelu auttoi tähänkin. Kamppailu oman mielen kanssa ja keskittymisen parantaminen on konkreettisesti parantanut taitoani keskittyä (online) palaverissa puhujaan tai tylsään työtehtävään. Huomaan heti kun mieli alkaa vaeltaa ja tuon sen takaisin siihen, mitä olin tekemässä. Tätä puolta en osannut edes ennustaa, kun aloitin meditaatioharjoittelun – kuinka hyödyllinen työkalu se on jokapäiväiseen elämään!
Kirjoitukseni ei ole ohje meditaatioon, vaan tiivistelmä ja omakohtaisia kokemuksia kyseisetä tasosta. Jos aiot harjoittaa meditaatiota, niin suosittelen The Mind Illuminated e-kirjan ostamista ja lukemista läpi. Kirjassa neuropsykologi opastaa 10 tason kautta meditaatioon. Kirja on erittäin selkeä ja enemmän manuaali kuin hengellinen opas. Kaikki neuvot ovat hyviä ja auttavat elämän kaikilla osa-alueilla. Jokaisella tasolla on piirteet, haasteet ja tekniikat haasteiden saavuttamiseen. Jokaisella tasolla on hallinnan raja, mikä pitää ylittää, jotta voi siirtyä seuraavalle. Kirjoitan jokaisesta tasosta kirjoituksen oman etenemisen tahtiin.