Kontribuutio kohellukseen – motivaation viikatemies

Löydän itseni usein tilanteesta, jossa ehdotan jotain ja olen valmis tekemään asian, mutta sitten ideani tyrmätään eikä tilalle tarjota mitään uutta ideaa. Tilanne on todella ärsyttävä, koska idean esteenä tai hidasteena olijat eivät aio tehdä mitään asian eteen – he jarruttavat ja estävät asiaa toteutumasta – luultavasti huomaamattaan. Jos et aio antaa omaa panostasi työhön, niin anna muiden hoitaa se omalla tavallaan. Sillä tavalla, jolla asia tulee hoidetuksi!

Harrastuksissa, töissä tai parisuhteessa ollaan usein tilanteessa, joissa pitäisi osata sanoa ”kiitos, kun hoidat tämän”, mutta sen sijaan suusta tuleekin jotain aivan muuta. Tilanteissa aletaan esittämään vastakkaisia mielipiteitä, omia haluja ja pahimmillaan torpataan asian edistyminen sekä tekijän motivaatio. Kun aiheesta mainitaan, niin perustellaan asiaa ”kyllähän minä saan mielipiteeni sanoa”. Varsinkin vapaaehtoistoiminnassa on todella tärkeä ymmärtää, milloin kannattaa pitää mielipiteet omana tietonaan.

Yleisin skenaario on, että itse asia jää tämän jälkeen hoitamatta. Innokas hoitaja voidaan vielä leimata laiskaksi, koska ei hoitanut asiaa loppuun. Tai sitten asian tekijä tekee asian ilman motivaatio, koska asia pitää hoitaa ja hän on luvannut tehdä sen. Muiden mielipiteet ja toiveet usein kasvattavat asian hoitamisen työmäärää – muut kun eivät ole edes perehtyneet itse asiaan ja miettineet, mitä kaikkea heidän toiveensa käytännössä tarkoittaa.

Ollessasi tilanteessa, jossa joku on ottanut asiakseen tehdä työn, joka on useamman henkilön vastuulla, mieti tarkkaan mitä sanot. Jos olet valmis tekemään kontribuution eli tekemään kaikki tarvittavat työt, jotta oma mielipiteesi tai halusi asian suhteen voidaan toteuttaa, jaa mielipiteesi ja kerro halukkuudestasi osallistua työn suorittamiseen. Muussa tapauksessa hymyile kauniisti ja kiitä ahkeraa innostunutta henkilöä siitä, että hän on ottanut asian hoitaakseen.

Kyse on johtajuudesta – jaetusta johtajuudesta. Älä tapa muiden motivaatiota itsekkäistä syistä, jos et asian eteen aio tai ehdi tehdä mitään – vaikka olisit oikeassa. Sama koskee jatkuvaa varmistelua ja päätöksen lykkäämistä. Jos joku muu hoitaa asian, anna heidän päättää äläkä jarruta asiaa, koska olet itse epävarma.