Innostuin viikonloppuna ompelemaan naapurin pojalle kylpyviitan (video lopussa). Varmaakin 19 vuotta edellisestä kerrasta, mutta homma meni kuin pyörällä ajo. Käden taidot ovat seurausta muistin, hermoston ja lihasten yhteispelistä. Kun jonkin asian kunnolla oppii, ei sitä ikinä unohda. Päinvastoin voi olla vaikea poisoppia huonoa tapaa.
Kävin Turun Steiner-koulua, jossa käsityö ja monet muutkin käden taidot ovat osa arkea – osa opetusta. Sen lisäksi, että se on kaunista kulttuuriperintöä, se kehittää nuoren ihmisen aivoja. Lapsen syntymässä aivoissa on synapseja, joita tippuu pois 12-vuotiaaksi asti. Hienomotoriset harjoitukset vahvistavat synapseja aivoissa ja estää niiden poiskarsiutumisen. Kaikki huilunsoittamiset, leipomiset, virkkaukset, kutomiset, käsin tehtävät vihot ja muotopiirustukset edesauttavat nuoren aivoja muokkautumaan optimaalisesti ja säilyttämään kytkennät.
Älypuhelimen näppäily ja tietokonepelit eivät tee samaa. En edes lähde tähän aiheeseen enempää, mielestäni e-urheilu ei ole urheilua ja mikään ei voita ”sitä oikeaa juttua”. Älykkyyttä ja reaktiokykykä voi monin eri tavoin edesauttaa, mutta kädentaitoja oppii vain tekemällä. Ihminen rentoutuu ja mieli kehittyy parhaiten tekemällä perinteisiä asioita luonnon materiaaleilla, joissa ei ole sähköä tai muuta älyä kuin biologinen äly.
Luen tällä hetkellä kirjaa Elämä 3.0, se on todella mielenkiintoinen ja kertoo tekoälystä ja mitä tehdä sillä, kun semmoinen oikea tehdään. Työni pyörii täysin it:n ympärillä ja rakas nuorkauppakamariharrastukseni vei minut ensi vuodeksi keskusliittoon viestintäjohtajaksi. Perjantaina sohvalla istuessa huomasin, että kaipaan jotain muuta. Kaipaan jotain konkreettista. Päätin ommella itse lahjan ja se oli todella kivaa.
Suosittelen jokaista tekemään jotain käsillä ja luonnonmateriaaleilla. Oli se sitten makkaratikun vuoleminen, pullan leipominen tai puun käsittely, niin se rauhoittaa ja tekee hyvän mielen. Varsinkin jos harrastukset ja työ on tietotyötä. Kädentaitojen käyttäminen menee mindfullness kategoriaan, koska keskittyminen johonkin fyysiseen vapautta aivojen stressiä ja parantaa elintasoa.
Jos haluat haastaa itseäsi, niin ala käyttämään toista kättäsi, joka ei ole pääkäsi esim. joka päivä hampaiden harjaukseen, parranajoon tai muihin arkisiin asioihin. Aivotutkijan mukaan se kehittää vastakkaista aivolohkoa, jota ei ole aiemmin käyttänyt paljon. Tämä aiheuttaa hermoston paranemista, rauhallisuutta ja stressinsietokykyä. Olen tätä harrastanut jo 5-7 vuotta. Aluksi se on hankalaa, mutta se palkitsee. Näin saat arkisen asian, jolla treenaat aivojasi ja kädentaitoja joka päivä.