Jorman päivä

Julkaistu Kaarina-lehdessä 27.11.2019

Halusin olla edelläkävijä ja tehdä töitä itseohjautuvassa organisaatiossa. Vaihdoin elokuussa työpaikkaa ja aloitin yrityksessä, jossa ei ole pomoja tai myyjiä. Meillä on toimitusjohtaja ja itseohjautuvia tiimejä, henkilöstöä 75. Teemme töitä Microsoftin pilviteknologioilla ja ohjaamme asiakkaita jalkauttamaan ratkaisut.

Meidän pitää reagoida nopeasti ja tehdä mitä asiakas tarvitsee. Työnteko täytyy olla sujuvaa eikä meillä ole aikaa perehdyttää esimiestä ja kysyä lupaa, meidän pitää toimia ja voida tehdä vapaasti. Jokainen on vastuussa itsestään ja tiimistään. Ongelmat selvitetään yhdessä ja kaveria autetaan. Organisaatiomme vaatii yksilöltä itseohjautuvuutta ja rohkeutta tarttua toimeen. Emme voi ottaa passiivisia henkilöitä osaksi yhteisöämme.

Kaikki roolit löytyvät projekteista ja hallinnosta. Roolit ovat jaettuja ja kierrätämme tehtäviä esimerkiksi tiimipalaverin pitäjää. Projekteissa projektin käynnistäjä tai myynyt henkilö on automaattisetsi projektipäällikkö. Resursoimme itse itsemme ja tiimit keskittyvät asiakkuuksien ympärille, jotta voimme palvella asiakasta ja kiireelliset asiat hoidetaan aina ensimmäisenä.

Kertoessani aiheesta nousee aina keskustelu, voisiko kuulijan organisaatiossa toimia itseohjautuva malli. Olen tunnistanut, että työntekijän pitää olla sitoutunut tehtävään eikä voi olla osa-aikainen. Itseohjautuessa työntekijän täytyy kantaa vastuuta. Kun vastaan tulee epäkohtia tai kehitettäviä asioita, ne pitää viedä tiimille pureksittavaksi ja sitten korjata.

Toisissa yrityksissä tarvitaan esimiehiä, koska ei ole tehokasta tai järkevää perehdyttää hallintoon tai suunnitteluun kaikkia. Meidän ketterässä työssämme jokaisen pitää osata hoitaa kaverin hommat, niin tarve hallinnolliselle henkilölle häviää. Tärkeintä on kuitenkin yhteinen näkemys, mitä on itseohjautuva työ. Meiltä se löytyy julkisesti nimellä DI-käsikirja Case: Jorman päivä.