Itsekkyys on itsensä rakastamisen irvikuva

Itsensä rakastamiseen on monia kuvauksia ja yleensä niissä kaikissa on mainittuna myötätunto ja salliminen itsensä olla juuri sellainen kuin on – kuten ehdottomassa rakkaudessa yleensäkin. Aloin miettiä, mitä minulle tarkoittaa itseni rakastaminen. Nuorempana olin kokenut, että minähän rakastan itseäni ja asetan omat tarpeeni muiden edelle.

Omien halujen ja tarpeiden asettaminen muiden edelle on itsekkyyttä, ei itsensä rakastamista

Tarkastellessani tunne-elämäni kasvua aikuiseksi aloin ymmärtää, että itsekkyys ei ole sama kuin itsensä rakastaminen. Omien halujen ja tarpeiden asettaminen muiden edelle on itsekkyyttä, ei itsensä rakastamista. Itsensä rakastamiseen liittyy vahvasti se, että tunnistaa omat tarpeensa ja nostaa niiden tärkeyttä arjessa yli muiden asioiden, mutta itsensä rakastamiseen ei liity muut ihmiset. Itsekkyys on sitä, että suhteessa yhteen tai useampaan ihmiseen, ei ota huomioon muiden tarpeita ja ajattelee vain itseään.

Itsekkyys esiintyy tiedostetusti tai tiedostamatta. Moni itsekäs ihminen ei yleensä tiedosta itsekkyyttään ja kun siitä huomauttaa, saa ikävän vastareaktion. Itsekkäät ihmiset ajattelevat vain kyseistä asiaa, josta huomautetaan. He eivät pysty ottamaan palautetta vastaan, että he ovat aiheuttaneet toiselle pahan mielen. Heiltä puuttuu itsensä rakastamista, että he voisivat sallia itsensä tekevän virheitä tai käyttäytyä huonosti muita kohtaan. Heidän ainut todellisuus on se kyseinen asia ja päällimmäisenä heidän oma tarpeensa sen suhteen.

Itsensä rakastaminen on anteeksi antamista ja myötätuntoa

Jos ihmisellä on myötätuntoa, hän kokee sitä itseään kohtaan. Hän rakastaa itseään ja sallii itsensä tehdä virheitä. Tällöin hänen mielen suojausmekanismit eivät aktivoidu, kun hän saa palautetta. Hän pystyy käsittelemään itseään ja sisintään koskevan palautteen rakkaudella. Itsensä rakastaminen on anteeksi antamista ja myötätuntoa. Itsensä rakastamista voi harjoitella harjoittamalla myötätuntoa itseään kohtaan eli sallimalla itselleen myös negatiiviset tunteet. Ja tunteita voi tuntea vain kun ei ole kiire tai stressi.

Itselleni itseni rakastaminen tarkoittaa aikaa itselleni tehdä asioita rauhassa ja elää ilman aikatauluja, vaikkakin vain yhden päivän viikossa. Aloitan myös jokaisen päiväni ilman kiirettä ja mitä enemmän keskityn tekemään asioita ilman kiirettä, sitä tyytyväisempi olen itseeni ja koen myötätuntoa. Minulla on paljon aikatauluja, monta eri kalenteria, mutta osaan varata tarpeeksi aikaa asioiden tekemiseen. Jos on työläs päivä, niin loppupäivän pitää olla rennompi.

Ymmärrän nyt, että minulle itseni rakastaminen tässä kohdassa elämää on asioiden tekeminen ilman kiirettä ja aikatauluja.

Muista rakastaa itseäsi ja huomioida omia tarpeitasi, mutta ei muiden kustannuksella.

Tarvitsemme taitoa rakastaa itseämme, jotta voimme tehdä itsellemme realistisia tavoitteita töissä. Jos jatkuvasti piiskamme itseämme kovempiin suorituksiin, emmekä milloinkaan palkitse, opetamme itsemme liian koviin tavoitteisiin. Meistä tulee itsekkäitä ja alamme kohdella muita, kuin heillä olisi yhtä kovat tavoitteet. Kun muut eivät tavoittele asioita kuten me, muuttuu kommunikaatiomme heitä kohtaan. Oikeutamme asian, koska kysehän on tavoitteista. Keskitymme asioihin ihmisen yli ja muutumme itsekkäiksi. Tavotteista tulee henkilökohtaisia tarpeitamme, emmekä kuuntele enää muita.

Valmennan tiimejä kommunikoimaan ja huomioimaan muita, jotta töissä on stressitön ja turvallinen olo. Jokaisen oikeus on tehdä töitä siten, että tuntuu hyvältä suurimman osan aikaa.

Jos haluat tietää lisää, ota minuun yhteyttä – yhteystietoni ovat sivun alareunassa.